Ένα από τα χαρακτηριστικά της Μυκόνου, από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα και σήμα κατατεθέν στις περισσότερες φωτογραφίες, είναι χωρίς αμφιβολία οι ανεμόμυλοι. Η Μύκονος είναι γνωστή ως το Νησί των Ανέμων, εξάλλου. Γι’ αυτό και η παρουσία τους υπήρξε αναπόφευκτη και βοήθησε στην ανάπτυξη του νησιού.

Καθώς η Μύκονος υπήρξε στο παρελθόν κέντρο εμπορίου και ναυτιλίας, ήταν λογικό να χρειάζεται τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία βασικών αγαθών. Με τη βοήθεια των ανεμόμυλων, λοιπόν, οι νησιώτες κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους και σε πολλές φορές να αποδειχθούν αυτάρκεις οικονομικά. Ως εκ τούτου, χωρίς τους ανεμόμυλους η ιστορία του νησιού θα είχε εκτυλιχθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Στη σύγχρονη εποχή, η χρήση των ανεμόμυλων φυσικά δεν είναι ίδια. Μάλιστα, από τους πολυάριθμους ανεμόμυλους του νησιού έχουν διατηρηθεί μονάχα λιγοστοί. Οι πιο διάσημοι από αυτούς βρίσκονται στην τοποθεσία Κάτω Μύλοι. Όσο για τη χρήση τους, έχει αλλάξει ριζικά. Οι πιο πολλοί παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν μεταμορφωθεί σε μικρές κοιτίδες πολιτισμού. Εκθέτουν λαογραφικά στοιχεία για το νησί της Μυκόνου και δίνουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα, ως προς την καθημερινότητα περασμένων αιώνων.

Η πρόσβαση στους ανεμόμυλους είναι αρκετά εύκολη, μιας και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα της Μυκόνου. Μπορείτε λοιπόν να συνδυάσετε τη βόλτα σας στην τοποθεσία Κάτω Μύλοι με μια περιήγηση στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας και την Μικρή Βενετία. Από τους ανεμόμυλους η θέα είναι εξαιρετική, καθώς έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από ψηλά. Βγάλτε αρκετές φωτογραφίες και θαυμάστε τα χρυσαφένια κύματα, τον πεντακάθαρο ουρανό και τον μακρινό ορίζοντα.

Οι ανεμόμυλοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη Μύκονο. Αποτελούν ένδοξη σελίδα στην ιστορία του νησιού, ενώ αντικατοπτρίζουν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, πως στο νησί φυσούν έντονοι άνεμοι, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τη μοναδική του ταυτότητα και την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Επισκεφθείτε τους!