Πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τη χορτοφαγία, είτε φανατικά είτε εν μέρει. Το κάνουν τόσο για θέματα υγείας, όσο και λόγω της συνειδητοποίησης ότι η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος αφήνει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι άσχημες πρακτικές στην εκτροφή των ζώων, οι ορμόνες και τα χημικά αποτελούν σημαντικά επιχειρήματα υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής ζωής. Και η χορτοφαγία είναι μια τέτοια πρακτική. Η ελληνική κουζίνα μπορεί να συμβαδίσει με αυτά τα νέα δεδομένα στη διατροφή;

Ανέκαθεν η ελληνική κουζίνα υπήρξε φειδωλή με την κατανάλωση κρέατος. Είτε εξαιτίας των συνθηκών είτε λόγω επιλογής, τα νοικοκυριά δεν είχαν πρόσβαση σε άφθονο κρέας. Ως εκ τούτου, έβρισκαν εναλλακτικές για γεύματα τελείως χορτοφαγικά. Στην ελληνική φύση υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες τα λαχανικά και τα φρούτα. Κάθε εποχή είναι ευλογημένη με ξεχωριστά προϊόντα, τα οποία αναδίδουν το άρωμά τους και προσφέρουν απλόχερα τη γεύση τους.

Φαγητά όπως τα λαδερά είναι άριστες καθημερινές επιλογές για το παραδοσιακό τραπέζι. Αρακάς και φασολάκια, μελιτζάνες και λαχανικά ψητά ή στο φούρνο, αποτελούν γεύσεις γνώριμες και θεσπέσιες. Ειδικά με τη συνοδεία χωριάτικου ψωμιού και φέτας (για όσους δεν αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά), τα πιάτα αυτά απογειώνονται! Το ίδιο συμβαίνει και με τα όσπρια. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο γίγαντες πλακί; Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι εξαιρετικός μεζές, μαζί με ούζο ή μπίρα!

Το ελαιόλαδο έχει υπάρξει υγρός χρυσός για την ελληνική κουζίνα. Νοστιμεύει ακόμη και τα πιο απλά πιάτα. Πάρτε για παράδειγμα την χωριάτικη σαλάτα. Μέσα στην απλότητά της περικλείει την αυθεντικότητα των ελληνικών γεύσεων. Μόλις γευτείς την πρώτη μπουκιά, μαγεύεσαι! Αλλά και ο κρητικός ντάκος, με το κρίθινο παξιμάδι και τις κατακόκκινες τομάτες, είναι ένα εκπληκτικό πιάτο για κάθε περίσταση.

Έτσι λοιπόν, η ελληνική κουζίνα μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. Η χορτοφαγία δεν στερεί σε τίποτε από τη γεύση και τη θρεπτικότητά τους τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Πολύ συχνά μάλιστα τα αναδεικνύει ακόμη περισσότερο!