Η παράδοση συχνά συνδυάζεται ιδανικά με επιρροές από άλλες κουλτούρες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο μαγευτικό. Στην περίπτωση της ελληνικής κουζίνας, αυτή η παράδοση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί. Έχει όμως εμπλουτιστεί με στοιχεία από διαφορετικές κουζίνες. Τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολη, υπάρχουν γεύσεις και αρώματα που αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο μέσα από ελληνικά πιάτα και συνταγές της παράδοσης. Αυτό το μοναδικό πάντρεμα προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις και μοναδικά αριστουργήματα της γαστρονομίας.

Από την Ανατολή, η κουζίνα της Ελλάδας έχει πάρει τη χρήση ορισμένων μπαχαρικών όπως το κύμινο και η κανέλα. Επίσης, υπάρχουν ιδιαίτερες συνταγές που θα βρείτε σε όλες τις ανατολίτικες κουζίνες και που συχνά απαντώνται στο ελληνικό τραπέζι. Σουτζουκάκια και ιμάμ μπαϊλντί αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά πιάτα, αγαπημένα των Ελλήνων. Μάλιστα, αυτό το γαστρονομικό πάντρεμα πολιτισμών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών έχει τις ρίζες του στην συνύπαρξη των Σμυρνιωτών και των υπόλοιπων κατοίκων της Ιωνίας και της Κωνσταντινούπολης.

Από τη Δύση οι επιρροές είναι εξίσου συγκλονιστικές. Υπάρχουν κουζίνες όπως εκείνη της Γαλλίας, όπου κυριαρχούν οι έντονες γεύσεις και οι καινοτόμες τεχνικές. Καθώς η Ευρώπη έχει δεθεί άρρηκτα με την πορεία της διεθνούς κουζίνας, είναι φυσικό και η ελληνική κουζίνα να έχει επηρεαστεί από αυτήν. Η χρήση της κρέμας γάλακτος αποτελεί ίσως το πιο ηχηρό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα. Το ίδιο και η μπεσαμέλ, που συνοδεύει αρμονικά πολλά ελληνικά φαγητά.

Οι επιρροές της ελληνικής κουζίνας από Δύση και Ανατολή σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ότι η αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα υστερεί σε κάτι. Το αντίθετο μάλιστα! Ωστόσο, είναι πάντοτε εντυπωσιακή η μίξη των καλύτερων στοιχείων ενός γαστρονομικού προορισμού με αυτά κάποιου άλλου. Όπως η γλώσσα, έτσι και η μαγειρική αποτελεί ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Πάντοτε εξελίσσεται και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και ιδιαίτερα αποτελέσματα. Απολαύστε τη μοναδικότητα λοιπόν της ελληνικής κουζίνας, εκτιμώντας τους θησαυρούς που έχει αφομοιώσει και προσαρμόσει στα δικά της χαρακτηριστικά.